Нагадуємо про небезпеку виконання робіт в умовах підвищення температури повітря

Негативний фактор роботи в умовах високих температур виробничого середовища стає особливо впливовим під час роботи працівників саме у літній період. Оптимальні та допустимі показники мікроклімату різняться залежно від категорії робіт. Зокрема, якщо робота належить до категорії легких, верхня межа температури на постійних робочих місцях – +28ºС, на непостійних робочих місцях – +30ºС. За важких умов ці показники зміщуються відповідно до +26 і +28ºС відповідно. До шкідливих умов праці відносять роботи, починаючи від температури +30ºС і вище. Для працівників, які виконують роботу, не пов’язану з фізичним напруженням, оптимальна температура у приміщенні становить 23 – 25°C.
Відповідно, з метою запобігання травмуванню працівників та зниження захворюваності в умовах підвищених температур середовища необхідно вживати додаткових захисних і попереджувальних заходів при організації виробництва.
Насамперед, слід максимально можливо забезпечити належну температуру у виробничих приміщеннях. Робити це слід за допомогою відповідних систем вентиляції та кондиціювання. У разі відсутності чи недостатності таких систем додатково слід застосовувати часте вологе прибирання, зволоження відкритих частин тіла тощо. При цьому важливо також вживати достатню кількість води.
Якщо температура в приміщенні все ж перевищує норму, а додаткові технічні заходи не допомогли, роботодавець може тимчасово надати для роботи інше приміщення чи зайняти працівників у межах трудової функції на іншій ділянці роботи. Також, можна скоригувати графік роботи та скоротити час перебування працівників на робочих місцях.
Суб’єктам господарювання, які організують ведення робіт просто неба, рекомендовано:
– запровадити ранній початок робочого дня і, відповідно, – його закінчення;
– зменшити тривалість робочих змін;
– збільшити обідню перерву (наприклад, з початком о 13-00 і закінченням о 16-00);
– забезпечити працівників у повному обсязі спеціальним одягом та взуттям, засобами індивідуального (теплоізолювальний спецодяг) та колективного (навіси, системи вентиляції і кондиціювання повітря тощо) захисту, мінералізованою питною водою (орієнтовно з розрахунку 3,0 л на зміну);
– проводити позапланові інструктажі та медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи, що віднесені щодо робіт з підвищеною небезпекою, або експлуатують об’єкти підвищеної небезпеки;
– проводити якомога частіше технологічні перерви тощо.
Для оптимального забезпечення відновлення рівня води, солей та мікроелементів під час спеки слід вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, молочнокислі напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі тощо. При цьому пити слід часто і потроху, а температура рідини має становити від + 10ºС до +15ºС. За температури повітря більше 30ºС при виконанні робіт середньої тяжкості необхідно випивати не менше 0,5 л води на годину (приблизно одну склянку кожні 20 хвилин).